Wydarzenia

…o wszystkim

Fizjologia smaku

Posted by admin on Sierpień - 1 - 2011

Niegdyś w Polsce do posiłku spożywano obowiązkowo owocowy kompot. Dziś idąc z duchem czasu popijamy kolorowy napój bąbelkowy, sok lub po prostu wodę. Mieszkańcom gorącego Południa do posiłku towarzyszy wino. Każdy Włoch czy Francuz może chełpić się bogatą kolekcja win w swojej piwniczce lub barku.  Maja oni już tak wykształcone podniebienia i gusta , że wiedzą co z czym łączyć, aby zarówno potrwa jak i wino smakowało jeszcze bardziej. Wiedzą jak wydobyć głębię smaku oraz aromatu.

Degustatorzy wyróżniają pewne kategorie win, które są przyjazne posiłkom, a nawet potrafią z elastycznością „wkręcić się” się w cała gamę kontrastujących dań. Można zatem stwierdzić, iż istnieje  kilka sztandarowych połączeń, które z reguły smakują wyśmienicie i są bezpieczne. Zadziwiające jest to, że poczucie smaku wina również potrafi się zmieniać i to w diametralny sposób. Zależy to od tego jakie dodatki mu towarzyszą. To samo wino spożyte solo, beż żadnego uzupełnienia smakuje zupełnie inaczej aniżeli zagryzione czymś. W Polsce wina o wysokiej kwasowości nie cieszą się zbytnia popularnością. Jednakże właśnie te idealnie łącza się smakiem w kuchni ze smakiem potraw bardzo słonych. Ich percepcja całkowicie się przeistacza. Łagodnieje. Kluczem dobrego połączenia jest idealnie dobrana równowaga zarówno potrawy jak i wina. Serwując odpowiednie wino do konkretnej potrawy należy pamiętać, aby nie zdominowały się one  wzajemnie. Niewybaczalnym faux-pas jest podanie ciężkiego wina do delikatnej potrawy, które całkowicie przysłoni jej smak. Zasada ta działa również w drugą stronę.

Podczas łączenia potraw i wina obowiązuje wiele zasad, a ta stara jak świat kładzie nacisk głównie na kolor głównych bohaterów. Zgodnie z nią wina białe podaje się do ryb oraz drobiu, natomiast wina czerwone do mięs. Jednakże dogmat ten ma wiele wad. Po pierwsze nie uwzględnia wielokolorowych warzyw czy rozróżnienia rodzajów mięs, jadalnego ptactwa czy ryb. Przecież istnieje wiele sposobów przyrządzania tego samego mięsa – gotowanie, smażenie, duszenie, czy grillowanie. Cała obróbka termiczna jak i dodatki wpływają na smak potrawy, a to wymaga innego wina. Nadszedł odpowiedni czas, aby porzucić proste rozumowanie „kolorystyczne”. Większej koncentracji wymaga jednak fizjologia smaku oraz ciężar potrawy.

Należy zdać sobie też sprawę, że ostatecznym sędzią, którego wyroku nie sposób kwestionować jest nasze podniebienie. To ono ma definitywny wpływ na pojmowanie jednych par winiarsko-kulinarnych za perfekcyjne, a innych nie. Każdy ma też swoje gusta, które nie podlegają żadnej dyskusji. Jeśli chcemy poeksperymentować i zdegustować różnych win warto udać się do pijalni win lub restauracji, gdzie przy okazji możemy połączyć wino z posiłkiem – przyjemne z pożytecznym. Restauracje Kraków wabią klientów bogata oferta zarówno karty win jak i menu.

Podobne artykuły:

  • Festiwal wybornych smaków dla każdego
  • Dla tych, którzy pragną wybrać się w podróż po zapomnianych smakach przedwojennej Warszawy, szukając tradycji w tym najsmaczniejszym wydaniu, która pobudza zmysły oraz pieści podniebienie, naprzeciw wyszła Magdalena Gessler. Biała Gęś, to kolejna, czternasta restauracja, która 8 czerwca świętowała wielkie otwarcie. Wszystkie restauracje znanej polskiej restauratorki przede wszystkim urzekają smakiem – zarówno wnętrz, jak

  • Restauracje, czy warto tam zaglądać?
  • Niektórzy z nas lubią czasem wyjść z przyjaciółmi do restauracji czy innego miejsca gdzie serwują jedzenie i miło spędzić tam czas a przy okazji smacznie zjeść.  Większość  osób ma już swoją ulubioną restaurację, którą odwiedza za każdym razem. Jednakże niektórzy nie lubią rutyny i często zmieniają restauracje Kraków na inne, aby spróbować potraw tam serwowanych.

  • Odchudzanie na szeroką skalę
  • Nie jedna matka zauważa pod swoim dachem wiele problemów związanych z dojrzewaniem ich latorośli. Jednakże gdy w grę wchodzi zdrowie dzieci, sprawy coraz bardziej się komplikują. Promowany na szeroką skalę rozmiar ciuchów XS daję się we znaki zwłaszcza dziewczynkom, które dążą do idealnej figury.
    Gdy mama nakrywa do stołu, a dorastająca córki stale odmawia wspólnego posiłku

  • Ogórek zielony ma garniturek
  • Są chrupiące, soczyste i aromatyczne. Idealnie nadają się na mizerię do sałatek, kiszenia czy do przekąszenia. Ogórki, bo o nich mowa, są krewnymi dyni, melona oraz tykwy. Latem, wybornie smakują na surowo, a zimą kiszone lub konserwowe. Nie brakuje również amatorów, zupa ogórkowe, która odpowiednio przyprawiony latem chłodzi, natomiast zima rozgrzewa. Sławą cieszy się również

  • Raj dla podniebienia
  • Ludzie lubujący się w zadowalaniu swojego podniebienia nie są wcale rzadkością i nie powinniśmy narzekać jeśli będziemy mogli sobie pozwolić na to, by wiedzieć dokładnie jak powinno wyglądać nasze wymarzone danie. Aby doświadczyć takich przyjemności o jakich marzymy, konieczne będzie wymyślenie czego chcemy spróbować i wówczas będziemy mogli sobie poradzić bez problemu z tym. Kuchnia

Categories: Usługi

Leave a Reply


Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site