Wydarzenia

…o wszystkim

Kuchnia staropolska średniowieczna

Posted by admin on Listopad - 21 - 2011

Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na prostych potrawach, które wytwarzane były z płodów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięsa zwierząt zarówno dzikich, jak i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw, które uzyskiwane były dzięki zbieractwu. Nasza kuchnia znana była szczególnie z obfitego wykorzystywania soli i ciągłej obecności kasz. Cechowała ją głównie wysoka kaloryczność dań oraz spożywanie piwa jako jednego z podstawowych i popularnych napojów. Przeciętnym Polakom kuchnia staropolska naszego kraju kojarzy się z bogatym zastosowaniem przypraw. W dużej mierze na polskie stoły wprowadziła je Królowa Jadwiga. Właśnie za jej panowania pojawił się drogi cukier, w tym także okresie zaczęto używać przypraw korzennych, tj. szafran, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Status przysmaków posiadały cytryny oraz drogie wówczas bakalie: rodzynki, figi, migdały i suszone owoce. Potrawami, które uchodziły za wykwintne były m. in. ryba w sosie szafranowym, faszerowana gęś w sosie przyprawiona migdałami, kurczęta z farszem suto przyprawionym rodzynkami i ryż przyprawiony papryką węgierską. Nie zabrakło również przeróżnych mięsiw i dziczyzny, pieczonych, duszonych i gotowanych – zawsze podlewanych korzennym sosem, bądź też podawanych na zimno w korzenno-kwaśnej galarecie. W staropolskim menu nie mogło braknąć miejsca dla różnorodnych mięs. Na stoły podawane były pieczone w całości prosięta nadziewane kaszą, sarny oraz dziki, pieczeni z różnych rodzajów ptactwa i ryb również nie brakowało. Jako przyprawy używano: sól kuchenną, czosnek, chrzan i ocet, zaś do słodzenia najczęściej używany był miód. Bardzo dużą rolę w średniowiecznej Polsce odgrywała dziczyzna, bez której żadna wystawna biesiada nie mogła się obejść. Przyprawy, które stosowane były do dziczyzny to suszone jagody jałowca oraz grzyby. Z kolei ulubionymi dodatkami stosowanymi do dziczyzny w Polsce są konfitury z czerwonej borówki, buraczki oraz czerwona kapusta z umiarem zakwaszona czerwonym winem. Klasycznymi sosami do pieczonej dziczyzny są sosy: głogowy i jałowcowy. O dawnych specjałach polskiej kuchni, takich jak właśnie pieczone w całości dziki, żubry, łosie, niedźwiedzie łapy i chrapy łosia opowiada tylko i wyłącznie nasza staropolska literatura. Polska rdzenna, tradycyjna kuchnia, której potrawy cieszyły się ogromną popularnością, była więc dziedzictwem wielowiekowej tradycji. „Serwis obiadowy” w Polsce zawsze stał na wysokim poziomie, ludzie zawsze wiedzieli co jedli oraz przede wszystkim jedli smacznie. Właśnie obiad jest u nas największym i najbardziej sytym posiłkiem.

 

Patelnie

Podobne artykuły:

  • Kuchnia Tajska vs Kuchnia Japońska
  • Sztuka kulinarna Tajlandii, mieni się jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni na świecie. Na przestrzeni wieków kształtowała się ona głównie na podstawie wpływów kuchni chińskiej z północy oraz kuchni indyjskiej z zachodu. W porównaniu do Chin częściej występują ostre dania typu curry (warzywa, ryby lub mięso w pikantnym sosie). Mimo zewnętrznych wpływów oryginalność wynika

  • Kuchnie Świata
  • Kuchnia włoska: Jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia ta charakteryzuje się z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak np. oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. Dość powszechnie stosuje się również oliwę, pomidory, cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się głównie w

  • Kulinarna historia Podhala
  • Regionalna kuchnia podhalańska jest to kuchnia ukształtowana w trudnych warunkach klimatycznych i materialnych przez mieszkańców Podhala. Obecnie już całkowicie zapomniana, jedynie nazwy co po niektórych dań w restauracjach nawiązują do dawnych potraw. Do podstawowych potraw tej kuchni należy zaliczyć wszystko, co ubogie góralskie gospodarstwo zdołało wyprodukować, ale nie przetworzyć w celu odsprzedania. Przede wszystkim podstawą

  • Z ogrodu oliwnego
  • Oliwki a wraz z nimi oliwa są znane i cenione od tysięcy lat jako podstawa zdrowej diety oraz codziennego menu. Drzewo oliwne uprawiane jest od tysiącleci. Jednak najwcześniej znane było nigdzie indziej niż w starożytnej Grecji. Stamtąd to uprawy rozprzestrzeniły się na całą Europę, a najbardziej do krajów śródziemnomorskich, gdzie służy ku temu tamtejszy klimat.

  • Jesienne Grzybki na śniadanie
  • Czujecie zapach placków ziemniaczane z borowikami albo jajecznicy z kurkami? Miły początek dnia, a także wyśmienity akcent każdego posiłku. Grzyby właśnie pod koniec lata oraz piękną polską jakże złotą jesienią są bohaterami wielu dań. Grzybiarze z pasją ruszają na podbój borów, lasów oraz innych tajemnych miejsc, po to aby uzbierać pełne kosze tych leśnych skarbów.
    Najlepszą

Categories: Dom

Leave a Reply


Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site