Wydarzenia

…o wszystkim

Kuchnie Świata

Posted by admin on Grudzień - 20 - 2011

Kuchnia włoska: Jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia ta charakteryzuje się z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak np. oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. Dość powszechnie stosuje się również oliwę, pomidory, cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się głównie w potrawach mącznych oraz rybnych i owocach morza. Kuchnia ta jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę oraz częściej stosuje się masło, na południu zaś przeważają liczne gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast posiadają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d’Aosta z fondue, Florencja szczyci się swoim befsztykiem oraz wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn zaś kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol tradycyjną pizzą. Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z upowszechnieniem się kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych np. Korea i Argentyna. Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawki), pasta (dania mącznego lub zupy) oraz dania głównego (ryby, mięso albo drób wzbogacony risotto lub sałatką). Taki posiłek zakończony jest deserem. Warto wspomnieć również o włoskich patelniach, które są znane i cenione na całym świecie.
Kuchnia turecka: Jest to kuchnia, która swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium Osmańskiego. Najpopularniejsze są: meze (przystawki podawane z alkoholami), borek (rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym), dolma (warzywa z farszem lub liście winogron w które zawiija się ryż z mięsem), kofte (gotowane lub pieczone mięso), pilav (dania ryżowe). Najsłynniejsze danie to kebab (danie z rusztu lub smażone w małych kawałkach) – jest przykładem współczesnej, prostej, szybkiej, upowszechnionej kuchni tureckiej. Narodowym napojem Turków jest raki – anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podawana silnie schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą uzyskuje kolor mleczny oraz nazywana jest „mlekiem lwa”. Do raki podaje się meze. Desery tureckie można podzielić na 2 rodzaje: mleczne oraz na słodkie ciasta. Popularny jogurt to ayran – słonawy i dość rzadki jogurt do picia. Zimą za to pija się salep – robiony z korzenia jednego z gatunków storczyka, gotuje się go z mlekiem i cynamonem.
Restauracja włoska Kraków

Podobne artykuły:

  • Kuchnia Tajska vs Kuchnia Japońska
  • Sztuka kulinarna Tajlandii, mieni się jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni na świecie. Na przestrzeni wieków kształtowała się ona głównie na podstawie wpływów kuchni chińskiej z północy oraz kuchni indyjskiej z zachodu. W porównaniu do Chin częściej występują ostre dania typu curry (warzywa, ryby lub mięso w pikantnym sosie). Mimo zewnętrznych wpływów oryginalność wynika

  • Kuchnia staropolska średniowieczna
  • Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na prostych potrawach, które wytwarzane były z płodów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięsa zwierząt zarówno dzikich, jak i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw, które uzyskiwane były dzięki zbieractwu. Nasza kuchnia znana była szczególnie z obfitego wykorzystywania soli i ciągłej obecności kasz. Cechowała ją głównie wysoka kaloryczność dań oraz

  • Kulinarna historia Podhala
  • Regionalna kuchnia podhalańska jest to kuchnia ukształtowana w trudnych warunkach klimatycznych i materialnych przez mieszkańców Podhala. Obecnie już całkowicie zapomniana, jedynie nazwy co po niektórych dań w restauracjach nawiązują do dawnych potraw. Do podstawowych potraw tej kuchni należy zaliczyć wszystko, co ubogie góralskie gospodarstwo zdołało wyprodukować, ale nie przetworzyć w celu odsprzedania. Przede wszystkim podstawą

  • Dlaczego gotowanie jest takie ważne?
  • Gotowanie dla niektórych jest pasją a dla niektórych udręką, jedni umieją gotować za to innym nie wychodzi to specjalnie za dobrze. Ale czy da się cały czas chodzić do restauracji lub zamawiać jedzenie w fast-foodach? Moim zdaniem lepiej jest się czegoś nauczyć i sobie to ugotować, gotowanie dla samego siebie nie musi być jakieś specjalnie

  • Akcesoria kuchenne
  • Smaczne, zdrowe dania, i to jakie tylko chcemy, można przyrządzić dzięki akcesoria kuchenne firmy Quiselle. Jest ona dystrybutorem marek odznaczających się wysoką jakością swoich wyrobów. W jej ofercie znajdziemy między innymi garnki, patelnie, formy, ceramikę, porcelanę, szkło, a także różnego rodzaju plecionki, serwetki czy sztućce. Produkty Quiselle nie tylko są użyteczne, funkcjonalne, dostosowane do zmieniających

Categories: Dom

Leave a Reply


Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site