Wydarzenia

…o wszystkim

Nakarm wolne rodniki

Posted by admin on Październik - 10 - 2011

Bodaj każdy z nas zetknął się z hasłem wolne rodniki. Jest ono dość popularne i używane niemalże nagminnie. Jednakże czy tak naprawdę zdajemy sobie sprawę co to tak naprawdę jest i jaka funkcje pełnią dla naszego organizmu?

Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki, którym brakuje jednego elektronu. Głównym źródłem ich obecności w naszym organizmie jest tlen. Naukowcy w swojej branży żartobliwie nazywają je zbuntowaną lub nawet agresywna odmianą cząsteczki tlenu. Tworzą się one nieustannie w wyniku różnych reakcji, które zachodzą w naszym organizmie z udziałem właśnie tlenu. Ze względu na to, że brakuje im jednego elektronu, a jak wiadomo natura nie lubi braków, będą nieustannie dążyły do tego, aby ten brak szybko uzupełnić. Podczas tej wojny o każdy brakujący elektron są dość bezwzględne. Atakują wszystko co tylko zdołają napotkać na swojej drodze. W efekcie zbierają elektrony z atomów budujących nasze organy. Fachowym językiem proces ten nazywa się utlenianiem. Skutek owego utleniania może być nawet katastrofalny dla naszego organizmu. Uszkodzeniu może ulec układ krążenia, wątroba, układ trawienny, odpornościowy czy skora. To właśnie dlatego szybciej się starzejemy i dopadają nas różne choroby, a w tym rak.

Na szczęście wolne rodniki można przechytrzyć. Wystarczy, ze taki szalejący wolny rodnik na swojej drodze napotka wolny elektron. a podsunąć może go każdy. Jest to prostsze niż się może wydawać. Należy dostarczyć organizmowi odpowiednia dawkę antyutleniaczy, czyli antyoksydantów. Najlepszymi powszechnie występującymi są witaminy A, E oraz C, a także karoten, luteina, czy flawonoidy. Wolny rodnik przechwytuje od nich wolny elektron, stając się nieszkodliwym, antyoksydant zaś zmienia się w neutralną cząsteczkę.

Aby niecny plan zaczął działać niczym w mechanizm w zegarku czy w kuchni teflonowe patelnie, należy pamiętać, aby codziennie dostarczać organizmowi świeżą porcję antyoksydantów. Dlatego w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się świeże owoce, warzywa i ryby. Herbaty nigdy dość, ale tylko tej zielonej. Alkohol? Tak, ale tylko w postaci czerwonego wina.

 

Serwis obiadowy

Podobne artykuły:

  • Apetyt
  • Konieczność jedzenia to rezultat utrzymania w organizmie żywym optymalnego poziomu składników pokarmowych. Bywa, że czasem mamy apetyt na szczególny rodzaj pożywienia, ale zdarza się również, że „mechanizm kontroli zawodzi” czego konsekwencja jest pojawienie się choroby.
    Głód pojawia się gdy pewna ilość składników we krwi – głównie glukozy – obniża się do bardzo małego poziomu, oraz gdy

  • Akcesoria kuchenne
  • Smaczne, zdrowe dania, i to jakie tylko chcemy, można przyrządzić dzięki akcesoria kuchenne firmy Quiselle. Jest ona dystrybutorem marek odznaczających się wysoką jakością swoich wyrobów. W jej ofercie znajdziemy między innymi garnki, patelnie, formy, ceramikę, porcelanę, szkło, a także różnego rodzaju plecionki, serwetki czy sztućce. Produkty Quiselle nie tylko są użyteczne, funkcjonalne, dostosowane do zmieniających

  • Kuchnia staropolska średniowieczna
  • Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na prostych potrawach, które wytwarzane były z płodów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięsa zwierząt zarówno dzikich, jak i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw, które uzyskiwane były dzięki zbieractwu. Nasza kuchnia znana była szczególnie z obfitego wykorzystywania soli i ciągłej obecności kasz. Cechowała ją głównie wysoka kaloryczność dań oraz

  • Trening nordycki
  • Nie od dziś wiadomo, że spacer jest bardzo zdrowy dla każdego. W ostatnim czasie zauważyć można rzesze młodych, jak i starszych ludzi spacerujących z dość dziwnym sprzętem. Jego nadzwyczajność polega na tym, że używa się go cały rok. Niektórzy dość dziwnie zapatrują się na spacer z kijkami narciarskimi. Obecnie moda na nordic walking zawładnęła całym

  • Kuchnie Świata
  • Kuchnia włoska: Jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia ta charakteryzuje się z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak np. oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. Dość powszechnie stosuje się również oliwę, pomidory, cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się głównie w

Categories: Dom, Zdrowie

Leave a Reply


Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site