Wydarzenia

…o wszystkim

O soli i jej zdrowotnej roli

Posted by admin on Listopad - 2 - 2011

Solne zabiegi cieszą się popularnością w medycynie przez to, że charakteryzują się zdolnością przenikania przez skórę. Trudno wyobrazić sobie kuchnię czy restauracje Kraków bez soli. Smakuje nam tak bardzo, że tak często jak ochoczo siedząc przy stole sięgamy po solniczkę. Często nie zdajemy sobie sprawy, że przywiązanie do słonego smaku dyktuje nam instynkt. Jak udowadniają naukowcy, sól jest niezbędna zdrowemu organizmowi.

Sól kuchenna dostarcza nam przede wszystkim sodu, który pomaga utrzymać właściwy poziom płynów ustrojowych, a także elektrolitów. Dzięki temu chroni organizm oraz życie przed niebezpiecznym odwodnieniem. Ponadto utrzymuje stale ciśnienie tętnicze krwi, a także zapewnia przepływ bodźców nerwowych. Mało tego! Aktywizuje wiele enzymów trawiennych, bierze udział w transporcie aminokwasów oraz cukrów.  Jednakże sól to nie tylko sód.  W sumie zawiera ponad 80 składników oraz pierwiastków. W tym magnez, potas czy wapń.  Eksperci do spraw żywieniowych najczęściej polecają sól morską, która nie tylko nadaje potrawom wyrafinowany smak, ale idealnie sprawdza się jako środek do pielęgnacji ciała oraz leczenia wielu schorzeń.

Podczas spożywania posiłków należy zachować umiar. „Przesolenie” w wymiarze nie tylko smakowym, ale i ilościowym to pierwszy krok do nadciśnienia oraz zawału serca. Jednakże w aspekcie medycznym soli można używać do woli. Jedynie skóra naczyniowa powinna unikać okładów oraz nacierań z grubej soli. Gorące kąpiele z dodatkiem gruboziarnistej, a wręcz grubokryształowej soli przyspieszają krążenie krwi, wydalają toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii, a także usuwają zrogowaciały naskórek. Zatem sólmy nie tylko potrawy. Dodajmy ją do wody, a będziemy zawsze piękni i młodzi!

 

Podobne artykuły:

    None Found

Categories: Firmy

Leave a Reply


Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site