Wydarzenia

…o wszystkim

Restauracja włoska w Krakowie

Posted by admin on Lipiec - 12 - 2011

Da Pietro przy Rynku Głównym godnie reprezentuje restauracje Kraków, oferuje przede wszystkim dania kuchni włoskiej. Menu jest bogate i wciąż udoskonalane. Tradycyjne włoskie potrawy mieszają się z ich unowocześnianymi wersjami. Ceny są nawet dość przystępne, gdy weźmiemy pod uwagę lokalizację lokalu i jego renomę. Na początek zupa? Włoską Minestrone możemy zamówić już za 12 złotych. Oprócz tego warto spróbować Zuppa di pesce znakomitą włoską zupę rybną. Makarony i Risotta są powyżej 20 złotych, pizze, sałatki i większość przystawek także. Na większy wydatek muszą zdobyć się miłośnicy dań mięsnych i ryb. Ale dosyć o cenach. Pomyślmy o jednej sałatek – Insalata di caprino e arancia, z grillowanym kozim serem, grzankami i pomarańczą. Zaspokoi ona pewnie mniejszy apetyt. Włochy dla wielu kojarzą się z makaronami, otóż i one: przepyszne dania makaronowe to na przykład Tagliatelle con broccoli al prosciutto cotto, czyli tagliatelle z brokułami, szynką i śmietaną, czy Penne alla Toscana – penne rigate z cielęciną, grzybami i śmietaną. Dla wytrawnych smakoszy znajdzie się Tagliolini neri con gamberetti z krewetkami w sosie rakowym lub Papardelle con anatra arrosto w sosie z pieczoną kaczką.
Często typowe włoskie produkty, zioła i przyprawy łączy się tu w nowy, nietradycyjny sposób. Zawsze używa się świeżych, wysokiej jakości produktów, dlatego zauważalne są zmiany w menu ze względu na porę roku. Nie sposób nie wspomnieć o tradycyjnych lub mniej tradycyjnych włoskich pizzach, których wybór jest tutaj duży. Wszystkie pizze przyrządza się z włoskiej mąki z sosem pomidorowym, serem mozzarella i oregano. Czas na deser? To może kawałek Torta di ricotta, czyli sernika z sera ricotta z sosem czekoladowym, bądź Panna Cotta ai lamponi – waniliowy pudding w musie malinowym. Na ochłodę zaś niech będzie firmowe Coppa „Da Pietro” puchar lodowy z bakaliami, likierem kawowym i czekoladą.

halo

Podobne artykuły:

  • Restauracje, czy warto tam zaglądać?
  • Niektórzy z nas lubią czasem wyjść z przyjaciółmi do restauracji czy innego miejsca gdzie serwują jedzenie i miło spędzić tam czas a przy okazji smacznie zjeść.  Większość  osób ma już swoją ulubioną restaurację, którą odwiedza za każdym razem. Jednakże niektórzy nie lubią rutyny i często zmieniają restauracje Kraków na inne, aby spróbować potraw tam serwowanych.

  • Fizjologia smaku
  • Niegdyś w Polsce do posiłku spożywano obowiązkowo owocowy kompot. Dziś idąc z duchem czasu popijamy kolorowy napój bąbelkowy, sok lub po prostu wodę. Mieszkańcom gorącego Południa do posiłku towarzyszy wino. Każdy Włoch czy Francuz może chełpić się bogatą kolekcja win w swojej piwniczce lub barku.  Maja oni już tak wykształcone podniebienia i gusta , że

  • Festiwal wybornych smaków dla każdego
  • Dla tych, którzy pragną wybrać się w podróż po zapomnianych smakach przedwojennej Warszawy, szukając tradycji w tym najsmaczniejszym wydaniu, która pobudza zmysły oraz pieści podniebienie, naprzeciw wyszła Magdalena Gessler. Biała Gęś, to kolejna, czternasta restauracja, która 8 czerwca świętowała wielkie otwarcie. Wszystkie restauracje znanej polskiej restauratorki przede wszystkim urzekają smakiem – zarówno wnętrz, jak

Categories: Bez kategorii, Sztuka, Usługi

Leave a Reply


Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site