Wydarzenia

…o wszystkim

Wszechstronne, a niebywałe filo

Posted by admin on Lipiec - 5 - 2011

Ciasto to jest delikatne kruche oraz cieniutkie niczym kartka papieru. Nie jest to nic wyimaginowanego, a prawdziwe ciasto, które swoje korzenie ma w Turcji. Ciasto filo, bo o nim mowa, chociaż narodziło się w Turcji, dziś jest specjałem Greków. Filo znaczy nic innego jak liść, a ciasto filo posiada wszystkie przymioty oraz właściwości młodego oraz bezbronnego listka. Jednakże pomimo, iż jest bardzo delikatne, to zrobione profesjonalnie potrafi być bardzo trwałe, dzięki czemu stosowane jest w wielu wydaniach, kuchniach oraz potrawach. Robi się go z mąki, wody oraz odrobiny oleju, a do jego przygotowania oprócz pary sprawnych rąk nie wymagane są akcesoria kuchenne, patelnie czy specjalne drogie sprzęty kuchenne. Choć wykonanie ciasta do prostych nie należy warto podjąć takie wyzwanie.
Z ów ciasta można przygotować niemalże wszystkie potrawy. Zarówno na słodko, słono, kwaśno czy ostro. Co nam się żywnie podoba możemy z nim połączyć. Ze względu na elastyczność nie tylko w smaku, ale formowania, możemy nadawać przeróżne kształty wycinać, rolować czy zawijać.
Bakława to sztandarowy przykład podania ciasta filo na słodko. Jest to charakterystyczny deser dla kuchni bałkańskiej oraz ormiańskiej. Prawie przezroczyste arkusze ciasta przekłada się masą z orzechów wymieszanych z cukrem lub miodem, a wierzch deseru polewa się lukrem. Legumina ta jest prawdziwą bombą kaloryczną. Na drugim biegunie jest tiropita, słone, tradycyjne greckie danie. Cieniutkie warstwy ciasta posmarowane roztopionym masłem przekładane są pastą z sera i jajek. Kolejną zaletą tego ciasta jest to, że można je kupić już gotowe w mrożonej postaci. Jeżeli będąc w supermarkecie dostaniemy nagłego przebłysku i ochoty zrobienia coś na bazie lub z ciastem filo w roli głównej wystarczy jeśli wybierzemy się na dział z mrożonkami. Do tego dobierzemy ulubione składniki i danie główne lub deser są gotowe. Zatem kalo oreksi lub jak kto woli bon apetit!

Podobne artykuły:

  • Serwis obiadowy
  • Elegancki i dobry obiad zostawia miłe wrażenia i zbliża do siebie ludzi. Nie musi być zbyt wystawny czy wytworny, wystarczy, że będzie smaczny i podany w gustownej oprawie. Dlatego, oprócz potraw, duże znaczenie mają odpowiednio dobrane naczynia. A tych nie brakuje w ofercie firmy Quiselle. Co więcej, mają one różne kształty, wzory i kolory, toteż

Categories: Bez kategorii

Leave a Reply


Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site