Wydarzenia

…o wszystkim

Z ogrodu oliwnego

Posted by admin on Sierpień - 23 - 2011

Oliwki a wraz z nimi oliwa są znane i cenione od tysięcy lat jako podstawa zdrowej diety oraz codziennego menu. Drzewo oliwne uprawiane jest od tysiącleci. Jednak najwcześniej znane było nigdzie indziej niż w starożytnej Grecji. Stamtąd to uprawy rozprzestrzeniły się na całą Europę, a najbardziej do krajów śródziemnomorskich, gdzie służy ku temu tamtejszy klimat. Gałązka oliwna jest symbolem pokoju i płodności. Awansowała również na logo Organizacji Narodów Zjednoczonych. O drzewie oliwnym wspomniano już w Biblii. Gdy gołębica przyleciała do Noego z gałązką oliwną, aby zasygnalizować, że wody potopu nikomu już nie są straszne. W Grecji drzewo to było pod specjalną ochroną, a za jego ścięcie groziła surowa kara, a nawet wygnanie. Oliwę ofiarowywano starożytnym bogom, a wieńce z liści oliwki nosili zwycięzcy bitew oraz olimpiad. Egipcjanie na bazie oliwy robili specjalne maści, którymi namaszczali całe ciało. Był i taki okres, kiedy oliwa była używana jako środek płatniczy.

Drzewo oliwne lubi suchą glebę oraz ciepły klimat. Jest niskie, ale długowieczne, ma niski, odporny na próchnienie pień oraz rozłożystą koronę. Drzewa oliwne zakwitają na biało tuż na początku maja, a ręczny zbiór owoców rozpoczyna się na przełomie października i listopada. Oliwki, te zielone są gorzkie. Przeznaczone do spożycia poddaje się szeregowi procesów, podczas których nabierają łagodnego smaku. Najlepiej smakują zimne – prosto z lodówki. W każdym kraju kultywuje się inną kulturę spożywania oliwek. Hiszpanie uwielbiają jeść je przed głównym posiłkiem. Mogą występować również w wersji faszerowane. Nadziewane papryką, migdałami, anchois czy czosnkiem podaje się jako przekąskę do koktajli. Są doskonałym dodatkiem do mięs, makaronów, ryb czy sałatek.

W owocu oliwnym jest bardzo dużo cennego tłuszczu. Oliwa tłoczona z oliwek jest lekkostrawnym źródłem przeciwutleniaczy, które hamują proces starzenia się komórek oraz ograniczają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu, przyspiesza przemianę materii oraz przeciwdziała miażdżycy. Pomaga przy kamicy żółciowej oraz wrzodach żołądka.

Jak widać oliwka nie gryzie się z niczym, a jest bardzo hojna dla zdrowia. Zatem patelnie i akcesoria kuchenne w dłoń i szykujmy dania na bazie oliwek!

Podobne artykuły:

  • Kuchnie Świata
  • Kuchnia włoska: Jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia ta charakteryzuje się z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak np. oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. Dość powszechnie stosuje się również oliwę, pomidory, cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się głównie w

  • Lepiej dmuchać na zimne
  • Ustawa o związkach partnerskich budzi całą gamę kontrowersji. Zatem jeszcze długo będziemy musieli na nią czekać. Nie znaczy to jednak, że osoby, które żyją w konkubinacie nie maja żadnych praw. W kodeksie cywilnym istnieją inne przepisy, których znajomość często może okazać się pomocna lub nawet zbawienna. Ludzie, którzy nie decydują się na krok, jakim jest

  • Nakarm wolne rodniki
  • Bodaj każdy z nas zetknął się z hasłem wolne rodniki. Jest ono dość popularne i używane niemalże nagminnie. Jednakże czy tak naprawdę zdajemy sobie sprawę co to tak naprawdę jest i jaka funkcje pełnią dla naszego organizmu?
    Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki, którym brakuje jednego elektronu. Głównym źródłem ich obecności w naszym organizmie jest tlen.

  • Kuchnia staropolska średniowieczna
  • Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na prostych potrawach, które wytwarzane były z płodów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięsa zwierząt zarówno dzikich, jak i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw, które uzyskiwane były dzięki zbieractwu. Nasza kuchnia znana była szczególnie z obfitego wykorzystywania soli i ciągłej obecności kasz. Cechowała ją głównie wysoka kaloryczność dań oraz

  • Akcesoria kuchenne
  • Smaczne, zdrowe dania, i to jakie tylko chcemy, można przyrządzić dzięki akcesoria kuchenne firmy Quiselle. Jest ona dystrybutorem marek odznaczających się wysoką jakością swoich wyrobów. W jej ofercie znajdziemy między innymi garnki, patelnie, formy, ceramikę, porcelanę, szkło, a także różnego rodzaju plecionki, serwetki czy sztućce. Produkty Quiselle nie tylko są użyteczne, funkcjonalne, dostosowane do zmieniających

Categories: Dom

Leave a Reply


Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site